Novosti

POZIV: ANTIRATNI PROTEST POVODOM SLAVLJENJA RATNE POBJEDE

31.07.2016. Smatramo da se ratovi jedino mogu sprijeciti suzbijanjem medjunacionalne mrznje i tenzija. Hrvatskim i srpskim politickim elitama odgovaraju medjunacionalne tenzije jer ih uvijek koriste u dnevnopoliticke svrhe, sto stvara osnovu za bujanje nacionalizma koji u konacnici dovodi do novih ratova i zrtava.
Ovim protestom iskazujemo nezadovoljstvo nacinom obiljezavanja ratne pobjede i podsjecamo na odgovornost tadasnjih glavnih aktera. Odgovornost je hrvatskog rezima, koji je pozvao ljude da ostanu i obecao im zastitu i sigurnost, za zlocine u i nakon operacije "Oluja" i unistavanje imovine kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za pocinjene zlocine. Odgovornost je srpskog rezima i njegovih krajiskih satelita koji su pozvali ljude da napuste svoje domove. Odgovornost je medjunarodne zajednice koja je pasivno promatrala ubojstva ljudi, paljenje kuca i pljacku imovine izbjeglog (prognanog) srpskog stanovnistva.
Nakon rata slave se ratni profiteri kao uspješni gospodarstvenici i pruza im se politicka podrska i promocija. Nastavljaju se ili grade novi nacionalisticki mitovi, imenima osoba odgovornih za zlocine imenuju se ulice i trgovi te dizu spomenici.
Tražimo da se ova praksa prekine!
Za sada u ovom antiratnom protestu sudjeluju Centar za zene zrtve rata - ROSA (Zagreb), Zene u crnom (Beograd), Zenska mreza Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za gradjansku hrabrost (Zagreb).

Pozivamo sve tko hoce sudjelovati da se jave Neli 091 542 6034.
Pozivamo sve koji/e dijele nase antiratne poglede da dodju na protest!

› arhiva novosti