Novosti

OSMAMARTOVSKI PROTESTNI MARS

07.03.2016. „ZENAMA JE DOSTA!", sredisnja je poruka ovogodisnje protestne povorke, kojoj ce se pridruziti zene, clanice zenskih organizacija sirom Hrvatske. Zenama je dosta politicke podzastupljenosti i izigravanja vazecih zakona. Dosta nam je istjerivanja s trzista rada, nezaposlenosti, neplacenog, potplacenog ili manje placenog rada i tjeranja natrag u privatnu sferu. Zenama je dosta prebacivanja tereta za obitelj i odgoj djece iskljucivo na ledja zena, bez drustvenih servisa. Dosta nam je prijetnji da ce nam smanjiti stecena prava koja stite nase seksualno i reproduktivno zdravlje i oduzeti kontrolu i pravo odlucivanja o vlastitom tijelu! Zenama je dosta partnerskog i drugih oblika nasilja kojima smo izlozene svakodnevno. Zenama je dosta toga da se nas kaznjava za nasilje koje smo prezivjele. Zenama je dosta zato sto drzava ne poduzima nista da sprijeci femicid.
Zahtijevamo primjenu zakona te nacionalnih i medjunarodnih dokumenata i mehanizama kojima se osigurava provedba ustavnog nacela ravnopravnosti spolova i ostvarenje zenskih ljudskih prava.
Protest zapocinje u utorak, 8.3. u 11,00 sati, okupljanjem na Trgu zrtava fasizma, odakle cemo krenuti Ulicom Rackog, zatim Jurisicevom, preko Trga b. Jelacica do Trga sv. Marka, na kojem cemo u 12,00 sati odrzati program i izraziti svoje nezadovoljstvo sve grubljim krsenjem zenskih prava, dokidanjem stecenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogorsanju ionako loseg polozaja zena u drustvu. Svoje zahtjeve cemo predati Vladi.
Pozivamo gradjanke i gradjane, predstavnice i predstavnike drzavnih tijela i institucija, organizacija civilnog drustva, politickih stranaka i sindikata koje/i su zabrinuti zbog urusavanja zenskih prava i ugrozavanja osnovnih drustvenih vrijednosti u Hrvatskoj da nam se pridruze!
Pozivamo sve zene da nam se pridruze jer SOLIDARNOST JE NASA SNAGA!
Koordinatorice Zenske mreze Hrvatske

› arhiva novosti