Novosti

Zastita zrtava trgovanja ljudima: Centar za zene zrtve rata-ROSA u evropskoj kampanji Inovativni model treninga razvijen kako bi zrtve trgovanja izbavile iz ruku trgovaca ljudima i organiziranog kriminala

25.01.2016. Novi, inovativni trening koji ce pomoci drzavnim institucijama, nevladinim organizacijama, volonterkama i volonterima koje rade na prvim linijama izbjeglicke krize da identificiraju i zastite zrtve trgovanja ljudima, kreiran je u okviru dvogodis¡njeg evropskog projekta Ostvarimo prava: Rana pravna intervencija. Projekt je financirala Evropska komisija, a u njemu su suradjivale strucnjakinje i strucnjaci iz Bugarske, Hrvatske, Irske, Litve, Skotske i Engleske.

Koalicija nevladinih organizacija koje pruzaju pravnu pomoc zenama koje su prezivjele trgovanje ljudima, te pravnu pomoc izbjeglicama i migranticama/migranatima, zajedno je izucavala primjere dobre prakse kojima se osigurava puno postovanje prava zrtava trgovanja ljudima - ukljucivsi zabranu kaznjavanja zrtava koje su bile prisiljene na pocinjenje kaznenih djela.

Dok je trgovanje ljudima u svrhu seksualnog i radnog iskoristavanja drugi najisplativiji zlocin - poslije trgovanja drogom - razina svijesti o tome kako prepoznati i zas¡titi zrtve ostaje alarmantno niska.

Nedostatak treninga za strucnjakinje i strucnjake, nedostatak primjene postojecih zakona, te komplicirane birokratske procedure uzrokuju vrlo mali broj identificiranih zrtava, tako da mnoge zrtve ostaju zarobljene, seksualno zlostavljane ili radno iskoristavane.

U suradnji s organizacijama iz razlicitih evropskih drzava, identificirale smo goruce probleme i razvile ucinkovite metode njihovog prevladavanja.

Navedeni model treninga bit ce sutra, 26. sijecnja predstavljen u Evropskom parlamentu u Briselu, a na njegovo predstavljanje pozvane su medju ostalim i zastupnice i zastupnici Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

Sadrzaj treninga je dostupan na http://www.earlylegalintervention.eu/resources/, kako bi bio na raspolaganju sto vecem broju strucnjakinja i strucnjaka, aktivistkinja i aktivista. Trening ima za cilj podizanje svijesti o uzrocima i pojavnim oblicima trgovanja ljudima, dajuci primjere studija sluccaja te sagledavanja problema iz perspektive potreba zrtava.

Cilj treninga je poboljs¡anje identifikacije zrtava u razlicitim grupama gradjanki i gradjana, ukljucujuci izbjeglice.

Jedna od najvecih prepreka ostvarivanju prava zrtava sirom Evrope je retraumatizacija zrtava koje nerijetko bivaju pritvarane i osumnjicene umjesto da im se pruzi podrska.
Vec samo poboljsanje identifikacije moze sprijeciti daljnje zlostavljanje i iskoristavanje najranjivijih kategorija - vjerujemo da smo ovim trening materijalom ucinile prvi konkretni korak kako bismo to postigle.

› arhiva novosti