Novosti

Obiljezavanje Evropskog dana protiv trgovanja ljudima

19.10.2015.

17. listopada u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, clanice Centra za zene zrtve - ROSA sudjelovale su s drugim relevantnim institucijama i organizacijama civilnog drustva u obiljezavanju Evropskog dana borbe protiv trgovanja ljudima (EU Antitrafficking Day). 18 listopad se od 2007. godine obiljezava kao Evropski dan borbe protiv trgovanja ljudima kad ga je proglasila Evropska komisija.


Ovom prilikom gradjani i gradjanke su informirane o problemu trgovanja zenama i djevojcicama u svrhu seksualnog iskoristavanja te radom institucija i organizacija civilnog društva na suzbijanju ovog teskog oblika krsenja ljudskih prava. Clanice Centra ROSA upoznale su gradjanke i gradjanke s radom na suzbijanju trgovanja zenama i djevojcicama: radom SOS linije protiv trgovanja ljudima (0800 77 99); pravnom, psihološkom i savjetodavnom pomoci zenama koje su prezivjele trgovanje ljudima u svrhu seksualno iskoristavanja. Predstavljen je i program Rane pravne intervencije koju Centar ROSA provodi u suradnji s organizacijama civilnog drustva u pet drzava a temelji se na vaznosti osiguravanja prava na besplatnu i pravodobnu odvjetniku pomoc i pravno zastupanje osobama koje su prezivjele trgovanje ljudima. 

Javnost je upoznata i s drugim aktivnostima Centra ROSA na suzbijanju nasilja nad zenama, kao i vaznosti sto hitnije ratifikacije Konvencije Vijeca Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad zenama i nasilja u obitelji.

› arhiva novosti