Novosti

POZIV NA OKRUGLI STOL - UOCI IZBORA 10 RAZLOGA PROTIV LEGALIZACIJE PROSTITUCIJE

06.06.2007.

  P O Z I V   N A  O K R U G L I  S T O L  

UOCI IZBORA: 10 RAZLOGA PROTIV LEGALIZACIJE PROSTITUCIJE   

Pozivamo vas na raspravu o prostituciji i trgovanju zenama koja æe se odrzati u cetvrtak, 14. lipnja 2007., od 10:00 – 13:00 h u Hotelu «Palace» u Zagrebu.  

Prostitucija se u javnosti ne prepoznaje kao oblik nasilja nad zenama te jedan od najizrazitijih oblika neravnopravnost muskaraca i zena. Zakonski su kažnjavane samo zene, dok kupci seksualnih usluga koji stvaraju potraznju, prolaze nekaznjeno i ostaju potpuno nevidljivi, cak zasticeni, ili pak smatrani 'pomagacima zena'. Prostitucija se, stovise, predstavlja kao zenski izbor, izbor profesije, kao 'najstariji zanat', odnosno kao gospodarska aktivnost od cije legalizacije tj. regulacije i oporezivanja drzava moze imati koristi. Medjutim, zene u seks industriji trebaju osnovna ljudska prava, a ne radnicka prava.

 Zenske organizacije suprotstavljaju se regulaciji prostitucije i smatraju da je hitno potrebno osigurati promjene Zakona o prekrsajima javnog reda i mira, kako bi se ukinulo kaznjavanje zena, kojim su one dvostruko viktimizirane, ne mogu se obratiti institucijama za pomoc iako svakodnevno dozivljavaju razlicite oblike zlostavljanja, zrtve su kaznenih djela, te drustveno stigmatizirane i ponizene. Drzava zenama ne nudi nikakve programe za izlazak iz prostitucije, eventualno su im dostupni samo programi tzv. „smanjenja stete“. Iako trazimo nekaznjavanje zena u prostituciji, suprotstavljamo se pokusajima legalizacije prostitucije koji se uglavnom svode na legalizaciju seks industrije, svodnistva i javnih kuca. Zbog toga takodjer trazimo uvodjenje novog kaznenog djela „Kupovanje seksualnih usluga“ cime bi se drustvo usmjerilo na suzbijanje potraznje - temeljnog uzroka prostitucije. 

 

 Molimo da nam do 12. lipnja svoje ucesce na okruglom stolu potvrdite na gore navedene kontakte.

 Za Centar za žene žrtve rata:

Nela Pamukoviæ i Djurdjica Kolarec   

 

 Okrugli stol je organiziran u okviru projekta Mobiliziranje zajednice u suzbijanju trgovanja ljudima, koji u Hrvatskoj provodi CARE International u suradnji s PETRA Mrezom. Projekt financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveske.

› arhiva novosti