Novosti

JUNAKINJE SVAKODNEVICE antiratna kampanja/anti-war photography EVERYDAY HEROES LISA KAHANE

25.05.2007.

JUNAKINJE SVAKODNEVNICE
antiratna fotografija / anti-war photography
EVERYDAY HEROES
LISA KAHANE

Izložba njujorške umjetnice Lise Kahane je posveæena ženskom mirovnom aktivizmu u državama na prostoru bivse Jugoslavije. Fotografije su nastale 1995. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje je umjetnica dokumentirala feministièke mirovne aktivnosti, te stvarnost u državama pogoðenim ratom.
Lisa Kahene ovom izložbom ukazuje da se ratne prièe nastavljaju jos dugo nakon što pucnjava utihne - preživjelima je ostavljeno da se nose s nagomilanim psihološkom prtljagom, dok se istovremeno volja za zaboravom širi meðunarodnom medijskim teritorijem. U nekadašnjoj Jugoslaviji feministièke grupe su pronalazile motivaciju u vlastitoj svijesti, meðusobnom razumijevanju i burnom neslaganju s ratom i nacionalizmom. Feministkinje su antiratnim aktivnostima, protestiranjem, lobiranjem, analiziranjem, pisanjem, pomaganjem onih kojima je pomoæ bila potrebna, bez obzira na etnièku pripadnost, kreirale bazu inicijativama za prava žena i demokratizaciju društva. Umjetnica je izložbu u suradnji s Centrom za žene žrtve rata – ROSA izložila u Zagrebu od 02.11.2005.–30.06.2006. u Centru za ljudska prava. Nakon toga, 14.11.2005. izložba je bila otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, u suradnji sa Ženama u crnom.

Obje izložbe održane su zahvaljujuæi podršci mreže Network of East West Women. Fotografije izložene u Zagrebu i Beogradu umjetnica je poklonila organizacijama Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb, i Žene u crnom, Beograd, kako bi i dalje mogle nastaviti izlagati u zemljama ove regije. 02.–04.06.2006. izložba je bila postavljena u hotelu Internacional u Zagrebu, u sklopu Meðunarodne konferencije o prevenciji trgovanja ženama u konfliktnim i postkonfliktnim situacjama: ‘Tko je odgovoran’, a koju su u suradnji s Evropskim ženskim lobijem (EWL) i Koalicijom protiv trgovanja ženama (CATW) organizirale aktivistice Centra za žene žrtve rata – ROSA, Ženske sobe i Centra za ženske studije. Centar za žene žrtve rata – ROSA je izložbu dao na korištenje organizaciji Žene Ženama Sarajevo, pa æe tako od 14.-16.06.2007. organizacija Žene Ženama Sarajevo u suradnji s Helsinškim parlamentom graðana iz Banja Luke izložiti fotografije u Banja Luci, od 21.-22.06.2007. u Collegium artistikum-u u Sarajevu, a nakon toga planiraju pripremiti izložbu u Srebrenici.

Lisa Kahane | photographer | 32 West 20 Street | New York NY 10011 | www.lisakahane.com

 

› arhiva novosti