Novosti

Izjava za javnost: Zlocini u Oluji su odgovornost svih nas

04.08.2023. Jos jednom porucujemo da imamo odgovornost ukazati na sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zlocina koji su pocinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti. Izrazavamo suosjecanje prema svim zrtvama rata i zlocina pocinjenih u nase ime.
Nad gradjanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon operacije Oluja pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili pocinili su veliki broj ratnih zlocina, a najveci broj tih zlocina nikada nije procesuiran. Ubijeno je vise od 600 civila. Spaljeno je više od 22.000 kuca. Iz Hrvatske je tada izbjeglo oko 200.000 njezinih gradjana. Njihov je povratak godinama bio sustavno otezavan i onemogucavan.
Zlocini u Oluji su odgovornost hrvatske drzave. Neodgovorno ponasanje predstavnika vlasti vodi nas u jos dublje drustvene podjele. Nepostojanje iskrenosti i postovanja prema svim zrtvama, nedopustivo je i sramotno. Suocavanje drustva s Olujom treba biti utemeljeno na utvrdjivanju cinjenica o pocinjenim ratnim zlocinima i politici etnickog ciscenja. Suocavanje je garancija da se povijest nece ponavljati.
Od predstavnika drzavnih institucija zahtijevamo procesuiranje odgovornih za ratne zlocine.
Pozivamo pravosudje Republike Hrvatske da transparentno informira javnost o procesuiranju svih zlocina pocinjenih za vrijeme i nakon operacije Oluja.
Na obiljezavanju obljetnice Oluje premijer Hrvatske Andrej Plenkovic je 2020. godine najavio donosenje Zakona o civilnim zrtvama rata, te time i otklanjanje poteskoca kako bi se gradjani srpske nacionalnosti osjecali ravnopravnima. Stoga, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da u provedbi Zakona o civilnim zrtvama rata osigura jednaki tretman za sve zrtve rata.

Nakon antiratne akcije, u 18:00 sati u Centru za zenske studije, Dolac 8, u Zagrebu, organiziramo prikazivanje izbora dokumentarnog materijala o operaciji ‘Oluja‘ uz diskusiju.

Centar za zene zrtve rata - ROSA (Zagreb), Centar za gradjansku hrabrost (Zagreb), Udruzenje za drustvena istrazivanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo), Zenska mreza Hrvatske.

› arhiva novosti