Novosti

19. lipnja - Medjunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u sukobima.

19.06.2023. 19. lipnja je Medjunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u sukobima. Opca skupstina Ujedinjenih naroda proglasila je ovaj dan kako bi se podigla svijest javnosti o potrebi da se stane na kraj seksualnom nasilju koje se dogadja za vrijeme oruzanih sukoba te kako bi se iskazala pocast zrtvama seksualnog nasilja i svima onima koje/i su posvetili svoj zivot sprjecavanju ove vrste nasilja. Ovaj datum izabran je zbog toga sto je na isti datum 2008., Vijece sigurnosti UN-a u rezoluciji 1820 osudilo seksualno nasilje kao taktiku ratovanja i proglasilo ga preprekom u izgradnji mira. Izraz „seksualno nasilje u sukobima" odnosi se na silovanje, seksualno ropstvo, prisilu na trudnocu, prostituciju, pobacaj, prisilnu sterilizaciju, prisilni brak ili bilo koji drugi oblik seksualnog nasilja slicne tezine proveden protiv zena, muskaraca, djevojcica ili djecaka koji je direktno ili indirektno povezan s nekim sukobom.
Nakon 5 godina obiljezavanja zlocina seksualnog nasilja u ratu u Foci, Bosna i Hercegovina, gdje su Zene u crnom zajedno s aktivistkinjama Udruzenja zrtava Foca 92 - 95 odrzavale akcije na licu mjesta, ponovno se organizira Zenski sud - manjeg opsega, posvecen u potpunosti zlocinima pocinjenima u Foci.
Zenski sud: feministicki pristup pravdi - slucaj Foca, odrzat ce se u Beogradu 26.06.2023.
Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foca je bila mjesto sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u BiH. Zahvaljujuci hrabrosti zena iz Foce i iz cijele Bosne i Hercegovine prokrcen je put zenama sirom planete u borbi za kaznjivost ratnog zlocina silovanja. Medjunarodni kazneni sud za bivsu Jugoslaviju je prvi put na slucaju Foca utvrdio da se seksualno ropstvo smatra zlocinom protiv covjecnosti. Ipak, i pored ove historijski znacajne presude, neki od seksualnih zlocina nad zenama i muskarcima Foce, nazalost, nisu objelodanjeni niti priznati, vec su presuceni i zaboravljeni... Zato nastavljamo, zajedno sa zenama Foce, zahtijevati pravdu za zrtve seksualnih zlocina u Foci i sire.
Organizatorice: Zene u crnom i Autonomni zenski centar, Beograd u suradnji s Horizonti, Tuzla, uz podrsku: Centar za zensko i mirovno obrazovanje - Anima, Kotor, Crna Gora, Centar za zene zrtve rata - ROSA, Zagreb, Fondacija Cure, Sarajevo; umetnicko-aktivisticki kolektivi: Skart, Dah teatar, Prostor Miljenko Dereta, Beograd i Art klinika, Novi Sad.
Zenski sud - prostor je za svjedocenja zena o iskustvu nepravdi pretrpljenih tokom rata i u miru - umjesto objekata nepravdi i nasilja, zene postaju subjekti pravde.
Zenski sud - feministicki pristup pravdi - cini vidljivim kontinuitet nepravdi i nasilja nad zenama, i u ratu i u miru, i u privatnoj i u javnoj sferi; objelodanjuje isprepletenost i medjusobnu povezanost svih vidova nasilja (rodnog, etnickog, socio-ekonomskog, militaristickog, politickog, itd.) i njegovog uticaja na zene; cini vidljivim kontinuirani otpor zena ratu, seksizmu, militarizmu, nacionalizmu.
Prvi Zenski sud na teritoriji Evrope, odrzan je u Sarajevu, od 07. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji 10 zenskih grupa sa prostora bivse Jugoslavije.

› arhiva novosti