Novosti

RATNI ZLOCINAC DARIO KORDIC, SRAMOTA JE HRVATSKOG NARODA

12.06.2023. Zagreb-Sarajevo, 12. lipnja 2023.


IZJAVA ZA JAVNOST
RATNI ZLOCINAC DARIO KORDIC, SRAMOTA JE HRVATSKOG NARODA

Mi, aktivisti i aktivistkinje iz dolje potpisanih organizacija civilnog drustva, upucujemo izjavu za javnost, jer smo zgrozeni snimkom na kojem ratni zlocinac Dario Kordic kaze da bi ponovio sve ono što je cinio tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Naime, na snimku koji je nastao na druzenju, Dario Kordic je dao gotovo prijeteci odgovor na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske: „Je li vrijedilo zatvora i rata?". „Rekao sam, sve bih ponovio! Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila", odgovorio je Kordic.
Medjunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, dokazao je, da je Republika Hrvatska „rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a, te da je postojao medjunarodni oruzani sukob izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine."
Isti sud je ustanovio i presudio da su zlocini u Ahmicima bili zlocin protiv covjecnosti. Dario Kordic je u Hagu osudjen na 25 godina zatvora. Oslobodjen je nakon izdrzane dvije trecine kazne. Podsjecamo, u Ahmicima, a cije bi zlocine Dario Kordic ponovio, ubijeno je 116 osoba. Od tog broja 32 su bile zene, a 11 djeca mladja od 18 godina. Dvije mjesne dzamije su unistene. Zlocin je pocinjen na svirep nacin, zrtve su spaljene. Medju ubijenim su cijele obitelji. Tijela svih nestalih jos uvijek nisu pronadjena.
Dario Kordic, bio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i jedna od vodecih licnosti u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995. Danas je magistar katolicke teologije. Diplomu je stekao na Katolickom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
Neprihvaljivo nam je rehabitiranje ratnih zlocinaca. Apeliramo prema vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, da ratni zlocinci nisu heroji. Osudjivanje njihovih djela, nasa je civilizacijska odrednica. Ne samo kao izraz postovanja prema zrtvama iz proslosti, nego i zbog naseg odnosa prema buducnosti.
Pozivamo Grad Zagreb, da imenuje jedan trg po Ahmickim zrtvama. Od Gradske skupstine - Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a kojem smo prijedlog predali u travnju ove godine, jos uvijek nismo dobili odgovor. Medjutim, gestama osudjenog ratnog zlocinca Darija Kordica, nasa inicijativa postaje jos relevatnija. Samo sa trgom, gdje ce se mlade generacije moci educirati o nasoj tragicnoj proslosti, Bosna i Hercegovina i Hrvatska mogu krociti zajedno prema svjetlijoj buducnosti.

Centar za zene zrtve rata - ROSA, Zagreb
Centar za gradjansku hrabrost, Zagreb
Udruzenje za drustvena istrazivanja i komunikacije (UDIK), Sarajevo
Zenska mreza Hrvatske

› arhiva novosti