Novosti

14. Dan borbe protiv trgovanja EU 18. listopada

18.10.2020.

Evropska komisija je objavila novu Studiju o ekonomskim, socijalnim i ljudskim troskovima trgovanja ljudima u EU i Studiju o preispitivanju funkcioniranja nacionalnih i transnacionalih mehanizama. 

Obje su studije kljucne aktivnosti Komunikacije Komisije iz 2017. godine „Izvjestavanje o daljnjim aktivnostima na strategiji EU-a za iskorjenjivanje trgovanja ljudima i identificiranje daljnjih konkretnih koraka" i dostupne su na web stranici EU-e za borbu protiv trgovanja ljudima.

Povodom EU Dana borbe protiv trgovanja ljudima, Potpredsjednik Evropske komisije za promicanje evropskog nacina zivota, Margaritis Schinas, rekao je: „Dok kriminalci i dalje ostvaruju ogromnu zaradu od iskoristavanja svojih zrtava, moramo povecati napore u prevenciji, istrazi, kaznenom progonu i presudama protiv trgovaca ljudima. Rano identificiranje zrtava bit ce posebna tema buduceg pristupa Komisije prema iskorjenjivanju trgovanja ljudima, kako je utvrdjeno u nedavnoj Strategiji sigurnosti Unije. "Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je: „Svake godine tisuce ljudi identificiraju se kao zrtve trgovanja ljudima u EU, gotovo polovica njih su gradjani i gradjanke EU, a njihov broj i dalje raste.
Djeca cine gotovo cetvrtinu svih zrtava u EU, vecinom djevojcice. Njima se trguje zbog seksualnog iskoristavanja, prisilnog rada i prisile na kriminalne radnje.
Gotovo tri cetvrtine svih zrtava u EU su zene, kojima se trguje zbog svih oblika iskoristavanja, a uz to trpe nasilje i nejednakost.
Svim zrtvama trgovanja treba rana intervencija i podrska. Danas potvrdjujemo svoju predanost iskorjenjivanju trgovanja ljudima, zastiti zrtava i borbi protiv nekaznjivosti pocinitelja."

› arhiva novosti