Novosti

Zlocini u Oluji su odgovornost svih nas - PAMTIMO 05.08.1995. - 05.08.2020.

03.08.2020.

Ove godine, kada Republika Hrvatska proslavlja 25. obljetnicu vojno-policijske akcije Oluja, kao predstavnici/e civilnog drustva obracamo se gradjanima i gradjankama Hrvatske u ime onih ciji se glasovi - posebno u ovakvim, slavljenickim, prilikama - rijetko cuju. Mozemo li kao drustvo - nakon 25 godina - cuti svjedocanstva druge strane koja je patila u ratu; pustiti da nas prica prognanih sunarodnjaka dotakne; priznati tudje stradanje.
Mi, koje/i od 2014. aktivno protestiramo svake godine uoci Oluje na Trgu b. J. Jelacica u Zagrebu, zelimo zivjeti u drustvu koje je dovoljno hrabro preuzeti odgovornost i suociti se s prosloscu.
Zlocine ne opravdavamo drugim ratnim zlocinima. Niti ih opravdavamo, nijecemo, presucujemo time sto na ovaj dan govorimo o zlocinima pocinjenim u akciji Oluja. Naprotiv, na isti nacin trazimo odgovornost za sve zlocine pocinjene u zemljama bivse Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog drustva iz tih zemalja podsjecamo na odgovornost vlada koje te zlocine nisu osudile i kaznile obzirom da 25 godina svjedocimo drzavno organiziranom poricanju ovih ratnih zlocina.
Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedocimo ovih dana. Nadamo se da ce simbolicni korak pratiti konkretna rjesenja za ostvarenje dugoocekivanih prava civilnih zrtava rata. Pozivamo gradjane i gradjanke Republike Hrvatske da preuzmu inicijativu, jer su politicke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopoliticke svrhe, te umjesto osude velicale ratne zlocine. Jos jednom podsjecamo da jos uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etnicko ciscenje i ratne zlocine do danas nisu procesuirani pocinitelji.
Zelimo li da se rat prestane zloupotrebljavati a drzava militarizirati, zalozimo se za jacanje kulture odgovornosti, suocavanja s prosloscu, kulture kaznjivosti svih ratnih zlocina kao i iskrene solidarnosti sa svim zrtvama rata.

Centar za zene zrtve rata - ROSA i Centar za gradjansku hrabrost, Zagreb; Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu - CDTP, Banja Luka, Udruzenje za drustvena istrazivanja i komunikacije - UDIK, Sarajevo; Zenska mreza Hrvatske

› arhiva novosti