Novosti

Izjava za javnost: Zlocini u Oluji su odgovornost svih nas

02.08.2019.

Mi dolje potpisane/i izrazavamo suosjecanje sa svim zrtvama vojno-policijske operacije Oluja. Shodno tome, zelimo podsjetiti javnost na ratne zlocine pocinjene u toj operaciji kao i na drzavno organizirano poricanje ovih zlocina:

- Podsjecamo, da jos nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etnicko ciscenje i ratne zlocine nisu procesuirani pocinitelji. 

- Trazimo da se procesuiraju ratni zlocini koji su se dogodili u vremenu dogadjanja operacije Oluja, a koji su pocinjeni u ime hrvatskog naroda, posebno obzirom da se od poricanja i relativizacije ratnih zlocina doslo do velicanja istih.
- Dosadasnja drzavnicka retorika Republike Hrvatske je licemjerna i ne vodi pomirenju, poticanju dijaloga, razumijevanja i empatije za drugu stranu i druge zrtve, kao niti povratku stanovnistva u njihove prijeratne domove. Potrebno je razvijanje sustava koji ce sprijeciti nasilje i mrznju, te poticati povratak stanovnistva, jer u silnoj brizi za demografiju politicke elite u Republici Hrvatskoj nikada ne spominju povratak, a upravo su ovi dijelovi Hrvatske demografski najopustoseniji.
- Nakon proteka 23 godine od ratnih operacija upozoravamo da ratna retorika u Republici Hrvatskoj ne jenjava vec naprotiv svjedocimo militarizaciji drustva i sve vecem utrosku javnih sredstava u vojne svrhe.
- Pozivamo Vladu i Sabor Republike Hrvatske da zaustave militarizaciju drustva, suoce se s prosloscu, preuzmu odgovornost za ratne zlocine u i nakon operacije Oluja kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za pocinjene ratne zlocine!
- Pozivamo vlasti Republike Hrvatske na moralnu i politicku odgovornost prema svim gradjanima i gradjankama Republike Hrvatske!
- Trazimo da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obestecenje civilnih zrtava rata!

SVE ZA MIR, ZDRAVLJE I ZNANJE, NISTA ZA NAORUZANJE!

Centar za zene zrtve rata - ROSA (Zagreb), Centar za gradjansku hrabrost (Zagreb), Srpski demokratski forum (Zagreb), Zenska mreza Hrvatske, Zene u crnom (Beograd) i Udruzenje za drustvena istrazivanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo).

› arhiva novosti