Novosti

Jedna rasa - ljudska rasa! Izjava povodom 21. ozujka - Medjunarodnog dana borbe protiv rasizma

20.03.2019. Povecani val izbjeglica/migranata u Evropi, koji traje vec cetvrtu godinu pokazao je pravo stanje stvari u Evropi. Mnoge zemlje, drustva i pojedinci/pojedinke su pali na testu ljudskosti i solidarnosti. Zice, zidovi, govor mrznje i nasilje prema izbjeglicama postali su simboli Evrope. Porast mrznje, rasizma, ekstremno-desnicarskih pokreta su trenutno stanje stvari.

Najostrije osudjujemo postupanje prema izbjeglicama/migrantima na granicama drzava sirom Evropske unije, na kojima se vrsi teror nad njima, krsi njihovo pravo na slobodu i ne pruza im se zastita koju su im sve drzave prema medjunarodnim ugovorima i domacem zakonodavstvu duzne osigurati.

Od drzava Evropske unije trazimo da otvore svoje granice i prihvate izbjeglice/migrante, koji bjezeci od ratnih sukoba i nesigurnosti zivota u svojim zemljama traze spas za sebe i svoje obitelji, kao i miran i siguran zivot dostojan covjeka.

Od drzave Hrvatske trazimo da prema izbjeglicama/migrantima postupa humano, da im olaksa boravak u ovoj zemlji, da se prilikom dodjele medjunarodne zastite vodi pravnim temeljima a ne politickim stavovima, da se primjenjuju propisana posebna jamstva prema najranjivijim osobama, da se prestane s policijskim pritiscima i torturom nad izbjeglicama/migrantima i onima koji im pomazu, da omoguci svima onima koji je zele napustiti slobodan prolaz, a svima onima koje zele ostati, da to omoguci.


Centar za zene zrtve rata - ROSA, Zenska mreza Hrvatske, Zene u crnom i Socijalni centar Rog, sukladno vrijednostima solidarnosti, podsjecaju da smo i same bile izbjeglice ili da to mozemo postati ne zaustavimo li eroziju ljudskosti i nastavimo li s tolerancijom nasilja prema izbjeglicama/migrantima. Olaksajmo, a ne otezavajmo patnje izbjeglica! Iskazimo svoju ljudsku pomoc i profesionalnu brigu na njihovom izbjeglickom putu. Ucinimo vise da nasa zemlja postane njihov sigurni dom.

Solidarno protiv rasizma!

 

› arhiva novosti