Novosti

Prostitucija i trgovanje zenama: Iskustva Francuske, Hrvatske i Njemacke

30.11.2018.

Centar za zene zrtve rata - ROSA iz Zagreba i Zenska udruga „IZVOR" iz Tenje u partnerstvu s Veleposlanstvom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, organiziraju okrugli stol na temu: „Prostitucija i trgovanje zenama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na drustvo?".
Prostitucija je drustveno pitanje o kojem su zemlje, cak i unutar Europe, implementirale razlicita pravna rješenja. Stovise, nekoliko je europskih zemalja posljednjih godina znacajno promijenilo svoj pristup prema prostituciji. Na primjer, Njemacka je odlucila legalizirati prostituciju u sijecnju 2002. godine, dok je Francuska u travnju 2016. godine donijela zakon koji dekriminalizira osobe u prostituciji, a kriminalizira kupce seksa. Nekoliko godina nakon provedbe ovih novih zakonskih okvira, koje se lekcije mogu izvuci u Francuskoj i Njemackoj? Na koji bi način ta usporedna analiza mogla doprinijeti raspravi u Hrvatskoj?
Cilj ovog dogadjaja je naglasiti stvarnost polozaja zena u prostituciji, isticanjem odnosa izmedju prostitucije i trgovanja zenama, ali i posljedica na fizicko i psihicko zdravlje zena u prostituciji. U tu ce svrhu nakon rasprave biti prikazan dokumentarni film Christiana P. Strackea "Bordel Deutchland".
Veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Corinne Meunier i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Visnja Ljubicic prisutnima ce se obratiti uvodnim govorom.
Laurence Rossignol, francuska zastupnica u Parlamentu i bivsa Ministrica za obitelj, djecu i zenska prava, predstavit ce glavne korake koji su doveli Francusku do usvajanja abolicionistickih zakona kao i zakonodavne popratne mjere za poticanje izlaska zena iz prostitucije.
Isabelle Collot, predsjednica francuske nevladine organizacije "Movement du Nid" ce govoriti o ucincima provedbe mjera Zakona, kao sto su programi podrske izlaska iz prostitucije.
Dr. Ingeborg Kraus, njemacka psihologinja, predstavit ce aktualnu situaciju u Njemackoj, 17 godina nakon provedbe zakona kojim je liberalizirana prostitucija, kao i posljedice na fizicko i psiholosko zdravlje zena u prostituciji.
Nela Pamukovic iz Centra za zene zrtve rata - ROSA i Nikolina Zec iz Zenske udruge Izvor predstavit ce situaciju u Hrvatskoj te glavne izazove s kojima se suocavamo u kontekstu sadasnjih zakonskih rjesanja.
Hrvatska ce uskoro biti u procesu izmjene zakona koji uredjuje prostituciju. U tom kontekstu, ovaj okrugli stol ima za cilj poticanje javne rasprave oko vaznih pitanja koja proizlaze iz prostitucije.
Centar za zene zrtve rata - ROSA i Zenska udruga Izvor se vec dugi niz godina zalazu za nekaznjavanje zena u prostituciji i kriminalizaciju kupaca. Njihov je glavni cilj podici svijest donositelja odluka i drustva o posljedicama usvajanja odredjenog modela regulacije prostitucije.

 

Bordel Deutchland - posao s prostitucijom cija se zarada broji u milijardama eura: u ovom dokumentarnom filmu, koji je bio nominiran za „Prix Europa" 2018, autor istrazuje zasto je Njemacka postala medjunarodno srediste za zene i djevojcice kojima se trguje u svrhu iskoristavanja u prostituciji. Film daje jasan uvid u povezanost svodnistva, prostitucije i trgovanja zenama. Njemacka biljezi veliki porast broja zena u prostituciji - procjene se krecu od 400.000 do više od milijun zena u prostituciji koje su trenutno u Njemackoj. Prema podacima Drzavnog zavoda za statistiku, oko 1,2 milijuna muskaraca svakodnevno kupuje seks.

› arhiva novosti