Novosti

PAMTIMO 05.08.1995. - 05.08.2018. / Zlocini u Oluji su odgovornost svih nas

06.08.2018. - Podsjecamo, da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etnicko ciscenje i ratne zlocine nisu procesuirani pocinitelji.
- Trazimo da se procesuiraju ratni zlocini koji su se dogodili u vremenu dogadjanja operacije Oluja, a koji su pocinjeni u ime hrvatskog naroda, posebno obzirom da se od poricanja i relativizacije ratnih zlocina doslo do velicanja istih.
- Dosadašnja drzavnicka retorika Republike Hrvatske je licemjerna i ne vodi pomirenju, poticanju dijaloga, razumijevanja i empatije za drugu stranu i druge zrtve, kao niti povratku stanovnistva u njihove prijeratne domove. Potrebno je razvijanje sustava koji ce sprijeciti nasilje i mrznju, te poticati povratak stanovnistva, jer u silnoj brizi za demografiju politicke elite u Republici Hrvatskoj nikada ne spominju povratak, a upravo su ovi dijelovi Hrvatske demografski najopustošeniji.
- Nakon proteka 23 godine od ratnih operacija upozoravamo da ratna retorika u Republici Hrvatskoj ne jenjava vec naprotiv svjedocimo militarizaciji drustva i sve vecem utrosku javnih sredstava u vojne svrhe.
- Pozivamo Vladu i Sabor Republike Hrvatske da zaustave militarizaciju drustva, suoce se s prosloscu, preuzmu odgovornost za ratne zlocine u i nakon operacije Oluja kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za pocinjene ratne zločine!
- Pozivamo vlasti Republike Hrvatske na moralnu i političku odgovornost prema svim gradjanima i gradjankama Republike Hrvatske!
- Trazimo da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obestecenje civilnih zrtava rata!

SVE ZA MIR, ZDRAVLJE I ZNANJE, NISTA ZA NAORUZANJE!

Centar za zene zrtve rata - ROSA (Zagreb) Centar za gradjansku hrabrost (Zagreb), Srpski demokratski forum (Zagreb) i Zenska mreza Hrvatske, uz podršku Zena u crnom (Beograd) i Udruzenja za drustvena istrazivanja i komunikaciju - UDIK (Sarajevo).


 

 

 

› arhiva novosti