Novosti

Slucaj trgovanja zenama na sudu u Strasbourgu

27.07.2018. Evropski sud za ljudska prava proglasio je Hrvatsku krivom zbog toga sto u kaznenom postupku nije temeljito istrazila sumnje u slucaju prisiljavanja na prostituciju, zbog cega tuziteljici S. M. mora isplatiti 5.000 eura odstete za pretrpljenu neimovinsku stetu. S.M. se kao sluzbeno identificirana zrtva trgovanja ljudima obratila za pomoc Centru za zene zrtve rata - ROSA, cija je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavic zastupala pred domacim i Evropskim sudom.
S. M. tuzila je Hrvatsku Sudu u Strasbourgu zaleci se da je bila zrtva prisilnog seksualnog iskoristavanja kroz prostituciju, a da joj hrvatske institucije nisu pruzile primjerenu zastitu zbog nedostatnog zakonskog okvira i manjkavosti kaznenog postupka.
Evropski sud za ljudska prava dao je tuziteljici za pravo i potvrdio da je Hrvatska prekrsila obavezu iz clanka 4. Konvencije.
Kako izvjestava novinarka Veronika Reskovic za Forum, rijec je o presedanskoj odluci, i to ne samo zato sto je Hrvatska prvi puta proglasena krivom zbog krsenja odredbi o zabrani ropskog rada i iskoristavanja, nego i zato sto je Sud prvi puta uopce iskoristavanje u svrhu prostitucije povezao s trgovanjem ljudima u okviru clanka 4.
"S.M. se odlucila na postupak u Strasbourgu zbog toga što je odluku nacionalnih sudova dozivjela vrlo tesko. Nije joj se poklonila vjera. Okrivljenik, koji je nastavio ciniti slicna kaznena djela, bio je oslobodjen optuzbi. Izgubila je vjeru u sustav i pravdu. Satisfakciju koju ce dobiti od Suda za ljudska prava na nju ce djelovati iscjeljujuce" rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavic.

http://www.forum.tm/vijesti/sud-u-strasbourgu-kaznio-hrvatsku-jer-nije-dostatno-istrazila-slucaj-prisilne-prostitucije

› arhiva novosti