Novosti

Volonterski kamp Pakrac

10.07.2018.

5. srpnja clanice Centra ROSA sudjelovale su u aktivnostima organiziranim u sklopu Volonterskog kampa Pakrac - Izgradnja mira i prevencija nasilja. To prilikom sudjelovale smo na javnom dogadjanju - Otkrivanje spomen ploce poginulom volonteru Ursu Weberu. Zrtva obnove razrusenog Pakraca Svicarac Urs Weber bio je clan Volonterskog projekta Pakrac i radio je na projektu socijalne obnove grada nakon Domovinskog rata. Zivot je zavrsio tragicno radeci na uklanjanju rusevine danacnjeg Muzeja grada Pakraca. Urs Weber smatra se simbolom volonterstva u Hrvatskoj. Na dogadjaje iz 1994. godine podsjetili su ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik, Goran Bozicevic, predstavnik Miramida centra iz Groznjana i bivsi voditelj Volonterskog projekta Pakrac, Vesna Terselic, voditeljica Centra za suocavanje s prosloscu Documenta, i u ime grada Pakraca inicijator postavljanja spomen ploce vijecnik Dragan Marin i zamjenik gradonacelnice Pakraca Marijan Sirac.

Nakon otkrivanja spomen ploce odrzan je okrugli stol  Volonterstvo u zajednici. Na okruglom stolu sudjelovali su volonteri i volonterke koji/e su bili aktivni u radu kampa u periodu odd 1993.- 1998. godine, predstavnici/e lokalne vlasti I institucija te predstavnici/e civilnog drustva. Na okruglom stolu naglasio se znacaj nasljedja Volonterskog kampa Pakrac, mirovnog djelovanja i volonterstva.

Nakon okruglog stola clanice Centra ROSA odrzale su edukaciju "Rodno utemeljeno nasilje" volonterima i volonterkama kampa. Cilj edukacije jest upoznati volonterke i volontere s pojmom rodno utemeljenog nasilja, oblicima nasilja, mitova i cinjenica vezanih uz ovu problematiku, te razlozima zbog kojih zene ostaju u nasilnim vezama. Ovom prilikom smo informirale sudionike/ce edukacije o e-ucionici koju smo razvile u 2017. godini, a koja kroz 3 modula interaktivnim pristupom educira polaznike/ce o fenomenu rodno utemeljenog nasilja, mogucnostima pomoci i podrske koju neprofesionalci u ovom podrucju mogu pruziti zenama koje su prezivjele razlicite oblike rodno utemeljenog nasilja.

Ova aktivnost organizirana je zajedno s partnericama, predstavnicama organizacija:  SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za podrsku i razvoj civilnog drustva - Delfin iz Pakraca i Udruga zena Nit iz Korenice. Aktivnost je dio projekta Unaprjedjenje kapaciteta zenskih organizacija za ucinkovit menadzment volontera, financiranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

› arhiva novosti