Novosti

PROTEST U ZAGREBU I SPLITU

15.12.2017. Zenska mreza Hrvatske, Autonomna zenska kuca Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organizirale su prosvjednu akciju pod nazivom «STOP fundamentalistickom nasilju nad zenama». Prosvjedna akcija se odrzala u petak 15. prosinca 2017. od 10 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu.
15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeca Europe o sprjecavanju i borbi protiv nasilja nad zenama i nasilja u obitelji.
Neusvajanje Konvencije je samo posljednji u nizu postupaka drzavnih institucija u smjeru ogranicavanja, uskracivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava zena pod pritiskom vjerskih fundamentalistickih skupina.
Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava zena i zaštite obiteljskog zivota lezbijki i gejeva pred Vijecem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobacaje, dokidanje vec stecene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju u dijelovima Zakon o zivotnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi.
U takvom kontekstu zabrinjavajuce je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zaštitu zrtvama nasilja, ali i moguce veliko nazadovanje u zaštiti prava zena u buducnosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemogucavanje prava na pobacaj kroz novi zakon koji regulira to podrucje.
Hrvatska se opasno priblizava scenariju u kojem fundamentalisticke grupacije preuzimaju vlast nad drzavom, a obespravljene zene postaju strojevi za radjanje, kao što je to u svom romanu «Sluškinjina prica» opisala Margaret Attwood.

› arhiva novosti