Novosti

Izjava za javnost: Hrvatska se mora suociti s vlastitim zlocinima

04.12.2017. Centar za zene zrtve rata - ROSA, Zenska mreza Hrvatske i Zenski sud - feministicki pristup pravdi pozdravljaju zakljucke Zalbenog vijeca Medjunarodnog kaznenog suda za bivsu Jugoslaviju kojim su sestorica bivsih vodja Herceg Bosne proglaseni krivim za ucesce u udruzenom zlocinackom poduhvatu s ciljem uspostavljanja hrvatske dominacije na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine na kojem je proglasena takozvana Hrvatska Zajednica Herceg Bosna.
Zalbeno vijece je potvrdilo da su sestorica optuzenih, zajedno s tadasnjim visokim rukovodiocima Republike Hrvatske, bili kljucni ucesnici u udruzenom zlocinackom poduhvatu s ciljem etnickog ciscenja bosanskih Muslimana pocinjenjem zlocina protiv covjecnosti, teskim krsenjima Zenevskih konvencija i drugim ratnim zlocinima.
Hrvatsko vijece obrane (HVO) izvodilo je vojne operacije koje su ukljucivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovnistvo a koji su doveli su do masovnih hapsenja i zatvaranja tisuca muslimanskih civila; razdvajanja muskaraca od zena, djece i starijih; zatocenja u nehumanim uvjetima u jedinstvenoj mrezi zatocenickih centara HVO-a; ubojstava, zlostavljanja, izgladnjivanja i pocinjenja mnogih drugih zlocina. Prlic, Stojic, Petkovic i Coric su takodjer osudjeni za zlocine silovanja i seksualnog zlostavljanja.
Pozivamo Vladu RH i Hrvatski sabor da prihvate odluku Medjunarodnog kaznenog suda za bivsu Jugoslaviju, suoce se s utvrdjenim povijesnim cinjenicama i konacno prestanu s negiranjem zlocina. Suocavanje s pocinjenim zlocinima omogucava gradjanima i gradjankama odbacivanje vrijednosnih stavova, kulturnih obrazaca i modela koji su proizveli ratne zlocine.
Odgovorni predstavnici drzavnih institucija trebaju promovirati prihvacanje cinjenica utvrdjenih ovom presudom kao osnovu za afirmaciju mirotvorstva, jedne od navisih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Patnja zrtava mora biti priznata.
Zahtijevamo od nadleznih institucija Republike Hrvatske hitno procesuiranje svih pocinitelja s obzirom da veci broj visoko i srednje rangiranih zvanicnika, zapovjednika i izvrsitelja jos uvijek nije priveden pravdi za pocinjene zlocine iako su mnogi od njih dostupni hrvatskom pravosudju.
Zahtijevamo od institucija Republike Hrvatske da smjesta prestanu velicati osudjene ratne zlocince i njihove zlocine te da sankcioniraju svako takvo velicanje sukladno Kaznenom zakonu.
Trazimo hitno uklanjanje i sankcioniranje velicanje ratnog zlo?inca Slobodana Praljka na Trgu bana Jelacica.

› arhiva novosti