Novosti

Izjava za javnost

22.11.2017.
IZJAVA ZA JAVNOST
Zagreb, 21. studenoga 2017.

Povodom rješenja Ministarstva hrvatskih branitelja kojim je odbijen zahtjev zrtvi silovanja za stjecanjem statusa i ostvarivanjem prava temeljem "Zakona o pravima zrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na RH u Domovinskom ratu", Centar za zene zrtve rata - ROSA, Zenska mreza Hrvatske i Zenski sud izrazavaju solidarnost sa zrtvom ovog teškog zlocina te najdublju osudu diskriminatornog postupanja Ministarstva.

Kao što je Documenta dana 20. studenog 2017. izvijestila, Ministarstvo hrvatskih branitelja je svojim rješenjem postupilo u potpunosti suprotno smislu i svrsi samog Zakona kad u obrazlozenju navodi da "Povjerenstvo za zrtve seksualnog nasilja nije poklonilo vjeru navodima iz optuznice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zakljucilo da imenovana nije bila zrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu". Naprotiv, navedena zrtva silovanja i seksualnog nasilja, silovana je tijekom najmanje deset noci od strane zatvorskih cuvara i drugih nepoznatih osoba u šibenskom vojnom zatvoru Kuline, a sudjenju za ovo i druge zlocine nad civilima u Kulinama okoncano je nepravomocnom osudjujucom presudom u odnosu na dvojicu pripadnika 72. bojne Vojne policije HV-a. Iako ostvarivanje prava nije uvjetovano postojanjem kaznenog postupka, u ovom slucaju za Ministarstvo hrvatskih branitelja nije bilo dovoljno niti to što su pravosudne institucije RH-a, Zupanijski sud u Splitu i Zupanijsko drzavno odvjetništvo u Splitu, našle dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka, odnosno osudjujucu presudu.

Umjesto pravde za zrtve Ministarstvo hrvatskih branitelja postupilo je protivno ostvarenju ustavnog jamstva na vladavinu prava i poštivanje prava covjeka, a odluka Ministarstva, umjesto osiguravanja rehabilitacije i obeštecenja, predstavlja nasilje institucije nad zrtvom i njenu dodatnu viktimizaciju.

Feministicke organizacije izrazavaju zgrozenost i duboku zabrinutost praksom koja ukazuje da sve zrtve silovanja nemaju ista prava, te da nadlezno Ministarstvo donosi rješenja kojima se neke zene, zrtve silovanja, diskriminira i onemogucuje im se ostvarivanje prava. Obzirom da ovo nije jedini slucaj, vec se isti obrazac nazakonitog odbijanja zathjeva vec više puta ponovio, time se uspostavlja praksa po kojoj zrtve seksualnog nasilja ne mogu ostvariti prava po ovom zakonu - ako su pocinitelji pripadnici HV i redarstvenih snaga.

Stoga zahtijevamo od Vlade RH i nadleznog Ministarstva branitelja da zaustavi diskriminaciju, osigura svim zrtvama pravo na obeštecenje i rehabilitaciju i tako pridonese stvaranju opce atmosfere u društvu koja na jednak nacin prepoznaje i poštuje zrtve stradale u ratu.

Imajuci u vidu da se ovaj Zakon tice osoba koje su prezivjele seksualno nasilje i napad na zivot i tijelo tijekom rata, da se tice osoba koje dvadeset godina same i bez pomoci drzave zive s prezivljenom traumom, ocekujemo da Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i druge institucije hrvatske drzave, smjesta zaustave postupanja kojima se zrtve teških ratnih zlocina viktimiziraju i u doba mira.

 


Nela Pamukovic
za Centar za zene zrtve rata-ROSA

Biserka Momcinovic

za Zensku mrezu Hrvatske

 

› arhiva novosti